Wednesday, April 10, 2013

Lecithin

Lecithin dinamakan pengemulsi semulajadi kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak, dengan kata lainnya ia menyebabkan lemak terapung dalam darah secara langsung mencegah lemak dari melekat pada saluran darah.

Di bawah ini adalah 13 kebaikan Lecithin yang dipetik dari blog Kak Cherry:
1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol, triglycerides dan lemak2 yang lain. Oleh sebab itu ia membantu untuk mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke, heart disease atau arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000-7000 mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan sebegini.

2. Kenapa orang yang nak kurus mengambil Lecithin??? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak atau kata lainnya memecahkan lemak. Lecithin mampu membakar lemak dengan lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan lecithin sebanyak 4000 gm sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan. Tanpa Lecithin yang mencukupi membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan2 metal, dadah, additives, etc. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi, dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin pasti ianya keputusan yang bijak.

4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan dengan hati.

5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf menjadi kurang efisien. Sebab itu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, PMS dapat merasakan kesan positif apabila mengambil Lecithin.

6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalm otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer. Malah, sesetengah pakar menyarankan pengambilan sebanyak 7000 mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.

8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neuro transmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

9. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ia berguna bagi mereka yang alergi, asma, bronkitis dan emphysema.

10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan juga sistem penghadaman.

11. Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga mencegah eczema.

12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai jenis hormon seperti epinephrine. Sebab itu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala menopaus.

13. Lecithin bersama unsur2 lain digunakan untuk membuat BILE. BILE berfungsi untuk mencairkan lemak. Pengemulsi ini memudahkan penyerapan zat2 seperti Vitamin A, D, E dan K ke dalam badan.

Lecithin Shaklee diperoleh secara semulajadi daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530 mg Lecithin. jadi, anda bolehlah kira sendiri berapa biji anda perlu makan setiap hari. Lecithin Shkalee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet tambahan.

Menarik bukan fakta tentang Lecithin ini. Hubungi lah saya di hidupku@gmail.com untuk mendapatkan bekalan Lecithin anda hari ini. Saya sendiri telah merasai kesannya, anda bila lagi???

No comments:

Post a Comment